Příběh čokolády: paměti staré více než 3000 let

Čokoláda významně ovlivňuje i dnešní moderní kulturu. Velká část z nás po ní sáhne jako po první volbě, když se chce odměnit něčím sladkým, nebo jako po prostředku k uklidnění. Čokoládu kupujeme u zvláštních příležitostí nebo jen tak pro chuť a pro radost. Někteří dokonce s humorem poznamenávají, že jsou na čokoládě závislí.

„Jméno čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl, volně přeložitelném jako hořká voda. Vyrábí se z mletých kakaových bobů. Její historie se datuje k období před více než 3000 lety, kdy ji v deštných pralesích Mexika vyráběli indiáni kmene Olméků,“ uvádí Martina Horáková z mexického fastfoodu Rancheros. Po zániku jejich říše na tento odkaz navázali Mayové, kteří také jako první kakaové boby vařili. Kakao pili jen výše postavení Indiáni a bylo součástí různých rituálů. „Kakaovník měl roli posvátného stromu a také proto jsou o něm zmínky v několika tradičních mexických legendách,“ upozorňuje Horáková.

Prvním Evropanem, který přišel do styku s kakaovými boby, byl až v roce 1502 Kryštof Kolumbus. Dostal je od domorodců darem na své čtvrté zámořské plavbě. Opravdovou cenu kakaa poznali Evropané až po pádu říše Aztéků, kdy Herman Cortéz nalezl v pokladnici kakaový poklad. Surovinu odvezl na španělský královský dvůr a umožnil tak první nahlédnutí do tajů příprav horkého kakaového nápoje na starém kontinentu. Nápoj byl postupně modifikován a upravován s použitím lokálně dostupných surovin, než získal dnes už typickou nasládlou chuť.

„Zajímavé je, že v dnešní evropské čokoládové velmoci, ve Švýcarsku, byla továrna na čokoládu postavena až o několik dekád později než v Německu, konkrétně v roce 1819. A až roku 1828 objevil holandský lékárník technologii umožňující oddělení kakaového másla a kakaové hmoty, čímž dal nepřímo vzniknout dnešní tabulkové čokoládě,“ komentuje Martina Horáková. Poté už se otěží chopili Švýcaři. Jako první vytvořili mléčnou čokoládu, začali přidávat sušené mléko a vyrobili první čokoládu, která se rozpouštěla na jazyku. Nebude tedy překvapením, že čokoládové fondue, tedy ovoce máčené v čokoládě, se vyvinulo z fondue sýrového, které dali světu Švýcaři.

„Právě dnes tak oblíbené ovoce v čokoládě se díky obsahu vitamínů a dalších živin zdá jako ideální sladká tečka k obědovému menu. Čokoláda má příznivý vliv na snižování krevního tlaku a každý má navíc možnost si zvolit to ovoce, na které má zrovna chuť. Zejména v zimním období jsou vitamíny nezbytnou součástí posilování obranyschopnosti organismu,“ doporučuje provozovatelka mexického fast foodu.

„Fanoušky dobrého jídla srdečně zveme na čokoládový workshop v pražském Centru Černý Most ve čtvrtek 5. prosince, kde si návštěvníci mohou sami vyrobit vlastní ovocný špíz s čokoládou a ochutnat nejen ovoce v čokoládě, mexické dezerty ale i další mexické speciality,“ uzavírá Martina Horáková. V restauraci Rancheros je vše připravováno na místě z čerstvých surovin dle přání zákazníka. Na jídlo se zbytečně nečeká a přitom je zdravé, chutné a výživné.

Zanechte komentář