Velikonoční beránek

Na Velikonoce je zvykem péct velikonočního beránka. Receptů na beránka existuje velmi mnoho a tady je jeden jednoduchý a ověřený recept.

Suroviny:

300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120 g másla
4 vejce
200 ml mléka
kypřící prášek
nastrouhaná kůra z chem. neošetřeného citronu
kandované ovoce (není nutné)

Postup:

Máslo utřeme se žloutky a cukrem.
Dále postupně vmícháme vanilkový cukr, mouku a kypřící prášek.
Přidáme nastrouhanou kůru a nakrájené kandované ovoce.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak pomalu přimícháme do těsta.
Vymažeme a vysypeme formu na
beránka, do které dáme těsto.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 – 180°C asi hodinu. Zkoušíme pak špejlí, jestli je už hotový.
Beránka můžeme polít polevou nebo jen lehce pocukrovat. Do místa, kde jsou oči, dáme hřebíček. Na krk dáme červenou mašli.

 

Zanechte komentář