Nejčastěji připravované druhy kávy

Espresso– malý šálek silné kávy připravené ve vysokotlakém kávovaru protlačením horké vody přes porci kávy. Klasická proce espressa je 7g kávy a 30ml vody. Pro milovníky silné kávy je určena káva Ristretto, kdy na stejné množství kávy použijeme pouze 20ml vody. Double Espresso neboli Lungo je dvojitá porce kávy-14g na přibližně 50ml vody.

Cappucino– správné cappucino začíná u kvalitního mléka, z kterého našleháte horkou párou mléčnou pěnu. Do šálku s espressem pak přidáte ve stejném poměru teplé mléko a mléčnou pěnu.

Macchiato– příprava je obdobná jako u cappucina, ale použijete pouze espresso a mléčnou pěnu.

Latte– jeden díl kávy a dva až tři díly teplého mléka.

Turecká(arabská) káva– originální receptura předepisuje rozmíchání porce velmi jemně namleté kávy s vodou, popřípadě i s cukrem, a uvedení k varu v klasické džezvě(nádobka z mosazi, mědi, stříbra nebo oceli na přípravu kávy). Voda s kávou se pak nechá celkem třikrát dovést k varu a poté usadit.

Mocca káva- u nás ne příliš často používaný způsob spočívá v použití speciání dvoudílné šroubovací mocca konvice, v jejiž spodní části je voda a uprostřed sítko s kávou. Zahříváním spodní části konvice dojde k varu a horká pára pronikne do horní části konvice.

Americano(American coffee)- díl espressa a dva díly vroucí vody. Tuto kávu můžete bez problémů konzumovat ve větším množství.

Zdroj: časopis Gurmán, říjen 2008.

Zanechte komentář