Mexické recepty

Guacamole

Slupku jednoho zralého rajčete nařízneme na vrcholku do kříže. Spaříme horkou vodou, zchladíme, oloupeme a rozkrojíme. Zbavíme semínek a vody a nakrájíme na drobné kostičky. Dvě menší zralá avokáda rozpůlíme, zbavíme pecky a lžící vydlabeme do misky. Dužninu vidličkou rozmačkáme na kaši. Přidáme kostičky rajčat, 2 lžíce limetové šťávy, hrst jemně posekaného koriandru, najemno nakrájenou polovinu červené cibule. Podle chuti přidáme nasekanou chilli papričku, limetovou šťávu, sůl a pepř. Podáváme nejlépe ihned, třeba s křupavými nachos.

Salsa Habanero

Najemno nasekáme 20 g chilli papriček Habanero, 50 g cibule, stroužek česneku a 100 g rajčat. Následně smícháme se lžící oleje, 50 ml vody a 110 g drcených rajčat. Podle chuti osolíme a opepříme.

Mexická fazolová polévka

Na oleji opečeme na kostky nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme nasekaný česnek a nakrájené jalapeňos. Po pěti minutách vložíme mleté maso, osolíme, opepříme a pečlivě rozmícháme. Dále přidáme svazek čerstvého tymiánu svázaného potravinářským provázkem. Za častého míchání opékáme, až maso pustí šťávu. Přidáme papriku, chilli a krátce osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme lečo a vložíme bobkový list. Po začátku varu zahustíme moukou a řádně provaříme. Vyjmeme bobkový list a tymián. Naposled přidáme fazole a uvedeme k varu. Případně dochutíme.

Mexický fazolový salát

Připravíme si zálivku z 60 ml olivového oleje, 20 ml octa 5 g soli a špetky pepře – všechny suroviny dáme do vhodné uzavíratelné nádoby, uzavřeme a řádně proklepeme. 240 g bílých fazolí, 150 g červených fazolí, 80 g červené cibule, 250 g kukuřice a 10 g řapíkatého celeru promícháme se zálivkou a necháme nejlépe do druhého dne uležet. Servírujeme na listech ledového salátu.

Zanechte komentář