Kremrolky maminky Dvořákové

Až do svých 56 let jsem domácí kremrole nikdy nedělala, a přesto jsem žila docela spokojeně. Pak mě mladší dcera Jana s přítelem Martinem vytáhli na výlet do našich milovaných Mariánských Lázní. Protože Martinovi rodiče žijí v západních Čechách, kousek odtamtud, přijeli se za námi podívat. Maminka vytáhla z tašky krabici – a tak jsem JE u Ferdinandova pramene ochutnala. Domácí máslové kremrolky…

Na 90 malých kremrolek (natáčených na trubičky o průměru 1 cm, délky 7,5 cm)
1. těsto
250 g hladké mouky
500 g másla

2. těsto
500 g hladké mouky
12 lžic šlehačky
4 žloutky
špetka soli
1 lžíce octa
trocha vody

Náplň
8 bílků
500 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

1. V těsto zpracujeme suroviny na první těsto – ale ne příliš dlouho, aby se nelepilo. Potom ho uložíme na chvíli do ledničky.
2. Ingredience na druhé těsto propracujeme, až se nelepí, a také necháme asi půl hodiny odpočinout v ledničce.
3. Pak druhé těsto rozválíme, doprostřed položíme první máslové těsto, přeložíme jakoby do tvaru obálky a to celé rozválíme. Několikrát přeložíme a opět rozválíme. Párkrát to zopakujeme – prostě přeložíme a rozválíme (stačí asi 6x).
4. Rozválené těsto nakrájíme na proužky široké asi 3 cm, natočíme na kovové trubičky a pečeme na pekáči, vyloženém pečicím papírem, při teplotě 180 stupňů (v horkovzdušné troubě na 160 stupňů) do růžova (asi 10 minut).
5. Ještě teplé kremrolky z trubiček opatrně stáhneme. Jde to dobře, zvlášť pokud jsou trubičky mírně kónické, pak stahujeme samozřejmě od širšího konce přes užší. Necháme vychladnout.
6. Mezitím si připravíme náplň – vařený bílkový sníh. Sníh z 8 bílků trochu „předšleháme“, do ještě tekutého postupně přisypáváme cukr (moučkový i vanilkový) a vše šleháme ve vodní lázni, dokud sníh neztuhne. Pokud děláte maličké kremrolky, stačí sníh z poloviční dávky, protože se ho do kremrolek nevejde tolik jako do větších.
7. Vychladlé kremrolky plníme buďto vařeným bílkovým sněhem, nebo šlehačkou ušlehanou se ztužovačem. Pro větší efekt jsem na svatbu konečky kremrolek s bílkovým sněhem obalovala v barevném cukrářském zdobení.

TIP
Někdy také krájím těsto na čtverce a přes kovové trubičky je překládám jako šátečky. Ty pak plním máslovým krémem nastaveným pudinkem (každá maminka jistě má na krém i vařený sníh svůj vlastní recept).

Zdroj: Kuchařka pro báječné tchýně, H. Chvátalová, Smart Press, 2011

Zanechte komentář