10 mističek nebo 1 dortová forma
1 kg očištěných jablek (nebo 800 g jablek a 200 g banánů)
0,75 l jablečného moštu
2 vanilkové pudinky s pravou vanilkou
1–2 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilky
dle druhu jablek na doslazení cca 1–3 lžíce agáve nebo medu
2 sáčky špaldových piškotů
- Očištěná jablka nakrájejte na čtvrtky a vařte v 0,5 litru moštu cca 10–15 minut do úplného změknutí jablek. Když jsou jablka měkká, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Pokud nejste líní a nakrájíte jablka na menší kousky, nemusíte je pak rozmačkávat, sama se mícháním rozvaří.
- Mezitím si rozmíchejte pudinkové prášky ve zbývajícím 1/4 litru moštu, vlijte do vařících se rozmačkaných jablek a pořádně metlou míchejte. Nepřestávejte míchat ani po zhoustnutí a chvilku povařte.
- Vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a ochutnejte. Pokud jste použili málo sladká jablka, možná budete muset dosladit agáve sirupem nebo medem. Ale u sladkých jablek to vůbec není potřeba, protože i mošt je dostatečně sladký.
- Pokud chcete použít banány, které dají pudinku báječnou příchuť (já je většinou používám, když dělám pudinkový dort), rozmačkejte je s trošičkou citronové šťávy a na konec je vmíchejte do uvařeného pudinku.
- Nalijte do mističek, ve kterých máte naházených několik piškotů nebo použijte dortovou formu, na dno vysypte piškoty a zalijte je pudinkem. Nechte vychladit. Servírujte buď samotné, nebo dort můžete ozdobit šlehačkou.
OBMĚNA:
ZDRAVOTNÍ BOMBY NEJEN PRO DĚTI
Místo pudinku můžete použít kuzu nebo agar (o jejich léčivých účincích na straně 296 a311)
PUDINK S KUZU – Kuzu je poměrně drahé, proto ho používám, pouze když dělám pudink jen v menším množství, když je Natálka nemocná nebo nachlazená. Na 3 misky pudinku dám vařit250 gočištěných jablek, 150 ml moštu. V dalších 50 ml moštu rozmíchám 2 lžíce (cca15 g) kuzu a při stálém míchání povařím několik minut. Konzistence je o trošičku řidší než pudink. Pro opravdu stejnou hustotu jako pudink použijte jen 150 ml moštu.
JABLEČNÉ MISTIČKY S AGAREM – Vařte250 gočištěných jablek a0,5 litrumoštu 5 minut, přidejte 3 lžíce agaru a špetku skořice a povařte ještě 3–5 minut, aby jablka byla měkká. Nalijte do 4 mističek a nechte zatuhnout. Pokud byste chtěli, aby se mističky daly vyklopit, dejte agaru 4 lžíce. Ztuhlé želé se dá i rozmixovat a získáte báječné pyré.
Čerpáno z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, Vydavatelství Smart Press
Knihu můžete zakoupit na: www.smartpress.cz
Nejnovější komentáře