Hovězí líčka na víně

hovezi licka na vineHovězí líčka, dříve zatracovaná část hovězího, dnes delikatesa, která se vrací do restaurací. Patří k jednomu z nejjemnějších mas. Tuk částečně odstraníme, menší části necháme. Upravují se tzv. brazírováním. Braising je metoda spojující pomalé pečení a dušení masa ve vlastní šťávě v troubě. Ideální teplota 140 C na 3 hodiny a věřte, že dobrota je na světě. Kolageny, které jsou v mase se promění v želatinu.

Suroviny:

500 g hovězích líček, 2 lžíce sádla, kořenová zelenina – mrkev, petržel, 1 větší cibule, 3 lžíce rajského protlaku, 0,5 litru červeného vína, 1 litr hovězího vývaru, sůl, pepř, 2 x bobkový list, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře.

Postup: 

Maso očistíme od větších blan, menší ponecháme, omyjeme, osolíme, opepříme. Do většího hrnce dejte sádlo, maso opečte zprudka, vyndejte z výpeku a restuje nakrájenou kořenovou zeleninu, pak přidejte nakrájenou cibuli, může být větší, dále rajský protlak. Nakonec přiléváme červené víno, postupně, chuť je pak silnější. Líčka vložte zpátky do omáčky. Přidejte bobkový list, nové koření a celý pepř. Všechny suroviny provařte a dejte do trouby na 140 C cca na 3 hodiny. Nejlepší přílohou je bramborová kaše.

Zanechte komentář