Červená čočka a její využití v kuchyni

Ještě nedávno jsem tuto úžasnou luštěninu neznala a teď jí používám běžně. Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně. Je opravdu rychle hotová.

Původ červené čočky

Červená čočka pochází z Turecka, dnes je ale rozšířená po celé Asii. Oblíbená je i v Evropě a pomalu si na ni zvykáme i my Češi.

Červená čočka – výživná luštěnina

Červená čočka obsahuje spoustu železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky vysokému obsahu železa a bílkovin je vhodná pro vegetariány, schopnost rovnoměrného uvolňování glukózy do krve zase ocení diabetici. Červená čočka je dobrým doplňkem dietní stravy už jen proto, že velmi rychle zasytí. Vysoký podíl vlákniny zároveň působí proti zácpě.

Protože je červená čočka jedinou luštěninou, která nenadýmá, mohou ji dokonce konzumovat i kojící matky, které mají nadýmavé potraviny zakázány. Zároveň je to první zdroj bílkoviny, který můžete dítěti nabídnout v době přikrmování, začít můžete už v 9. měsíci věku dítěte. Můžeme jí kombinovat s mrkví, bramborem, později ji lze využít i jako samotnou s pečivem, vejci.

Červená čočka se, na rozdíl od hnědé, nemusí namáčet a přesto je rychle uvařená. Při tepelné úpravě ale ztrácí svou načervenalou barvu a je spíše oranžová. Velmi rychle se rozvaří, což není na škodu. Pokud vám ale tento vzhled vadí, čočku jednoduše rozmixujte. V Asii se často vaří s kari kořením nebo s kurkumou, která zachovává její červenou barvu. Zvláštní je, že chutná spíše jako hrách.

Pár tipů na úpravu červené čočky

Z červené čočkymůžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku.

Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Doma jí máme moc rádi i v polévce, kdy jí pěkně zahustí a zároveň jí dodá řadu výživných látek potřebné pro naše tělo. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci. Pokud rádi experimentujete, zkuste kombinaci červené čočky a bulguru – speciálně upravené tvrdé pšenice, kterou připravíte na způsob rizota.

Proč červená čočka nenadýmá?

Červená čočkase většinou prodává již loupaná. Právě chybějící slupka přispívá k lepší stravitelnosti a ke snížení nadýmání. Slupka luštěnin obsahuje oligosacharidy, které se ve střevech štěpí na škroby a zde velmi rychle kvasí.

Zanechte komentář