Žemlovka

Suroviny:

5 větších jablek, 70 g vlašských ořechů, hrst hrozinek, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžička skořice, 1 lžíce rumu, 400 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 8-10 rohlíků, máslo na vymazání pekáčku, špetka soli.

Postup:

Pokrájíme si rohlíky na plátky a dáme do míse. Přidáme mléko, špetku soli, 2 celá vejce a necháme stát, až rohlíky nasáknou mlékem. Mezitím si připravíme jablka, která oloupeme, nastrouháme na struhadle, pak si připravíme ořechy a hrozinky.

Pekáč vymažeme máslem a začneme vrstvit, na dno dáme rohlíky s mlékem, přebytečné mléko můžeme vymačkat, na to dáme vrstvu jablíček, které posypeme moučkovým cukrem, skořicí, ořechy a hrozinkami. Na to dáme další vrstvu rohlíků a střídáme. Končit musíme vrstvou rohlíků.Ty poklademe plátky másla a dáme do trouby na 150 C. Pečeme dozlatova- 45 až 50 minut.

Zanechte komentář