Kynutý závin s mákem a povidly

kynuty zavin s makem a povidlySuroviny:

500 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 1 kostka kvasnic, 3 žloutky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 lžička cukru krystal, špetku soli, strouhaná kůra z omytého citrónu, 1 žloutek na potření

Náplň: mletý mák, 1 vanilkový cukr, 1 dcl mléka, 2 lžíce rumu, povidla dle chuti

Postup: Mák svaříme s mlékem, vanilkovým cukrem, rumem. Necháme vychladnout, zahustíme povidly.

Žloutky smícháme s moučkovým cukrem, máslem, vyšleháme do pěny. Mezitím si do teplého mléka rozdrobíme kvasnice s lžičkou krystalového cukru. Necháme vzejít kvásek. Smícháme se žloutky, přidáme mouku se solí a nastrouhanou citrónovou kůrou. Řádně vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo vykynout. Těsto rozdělíme na 4 části, vyválíme, doprostřed dáme náplň, přehneme, potřeme žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 C dozlatova.

Zanechte komentář