Warning: session_start(): open(/home/mojevarecka.cz/session/sess_58add1e30afc68e22153b8e10548f580, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/mojevarecka.cz/mojevarecka.cz/wp-content/themes/bonappetit/functions.php on line 19

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/mojevarecka.cz/session) in /home/mojevarecka.cz/mojevarecka.cz/wp-content/themes/bonappetit/functions.php on line 19
Jak udělat chutný třešňový džem?

Jak udělat chutný třešňový džem?

Džemy vyrábíme z čerstvého upraveného ovoce svařením s cukrem za přidání pektinových látek na rosolovitou konsistenci. Džemy mají přirozenou kusovitost ovoce oproti marmeládám.
Ovoce musí být pekně vybarvené a dozrálé. Přezrálé ovoce obsahuje málo pektinu, a proto džem z něj špatně rosoluje, je řidší.. Zráním v ovoci pektinů ubývá a také dlouhým varem se ničí. Borůvky, ostružiny, jahody, maliny, třešně a višně obsahují nedostatečné množství pektinových látek. Mnoho pektinu obsahuje angrešt, černý rybíz, kdoule, nezralá padaná jablka.
Třešně jsou mimořádně zdravé letní ovoce. Jsou zdrojem cenných nutričních látek, vhodných zejména pro děti.

Ideální je, pokud máte vlastní zahrádku a můžete si třešně natrhat čerstvé, ihned je pak zpracovat.

Suroviny: 1000 g třešní, želírovací cukr 3:1. Cukr již nepřidáváme. Je obsažen v balíčku s želírovacím cukrem. Na trhu je řada firem, které tyto cukry vyrábí. Můžete si zakoupit přímo želírovací cukr nebo přípravek Gelfix 2:1, kdy na 1000 g ovoce přidáte 500 g cukru a Gelfix 3:1, kdy na 1000 g ovoce přidáme 350 g cukru.

Třešně dobře omyjeme, namočíme si na chvíli do vody. Vyplavou nám odtud případní červíci. Vypeckujeme a zvážíme si je. Záleží jakou koncetraci želírovacího cukru použijeme. Řídíme se dle návodu. Nejraději používám želírovací cukr, kde nemusím cukr přidávat. Dáme do titanového hrnce a promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme minimálně 3 – 5 minut. Na talíř si zkusíme kápnout, zda nám džem krásně želíruje. Pokud ne, můžeme přidat ještě 2 lžičky kyseliny citrónové. Odebíráme případnou pěnu, která se při varu tvoří, ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Skleničky si předtím řádně vymyjeme. Kdo má myčku, může je dát do myčky. Poté si je dáme do elektrické trouby na 50°C asi na 15 minut. Zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme asi 5 minut stát. Poté otočíme a necháme vychladnout. Druhý den dáme do chladné komory.

Výroba domácích džemů má svou tradici. V dnešní době se k výrobě džemů vrací řada hodpodyněk. Ovocné džemy využijeme v době, kdy není čerstvé ovoce, tedy v jarních a zimních měsících.

Příprava džemů je pro mě příjemná činnost. Vím, že udělám pro svou rodinku dobrotu. Kluci i manžel džemy milují. Dělám je proto z dostupného ovoce na zahrádce. Letošní „jahodová sezóna“ nebyla příliš bohatá, proto si to vynahrazuji třešněmi. Budu pokračovat rybízem, meruňkami a broskvemi.
Takže se toho milé hospodyňky nebojte a letos si připravte poctivý domácí džem.

Zanechte komentář