Čokoláda pro zdraví

Dobrá zpráva pro všechny “čokoholiky”

Jedinečnou chuť čokolády milují lidé po celém světě a je dnes pro mnoho lidí součástí každodenního života: kousek čokolády jako zákusek, mandlová čokoláda k odpolední kávě nebo bonbon jako sladkost přes spaním. Dobrou zprávu pro všechny “čokoholiky” uvádí obsáhlá studie expertů z renomované americké výzkumné instituce Hershey Center for Health and Nutrition: čokoláda je doslova přecpána látkami, které prospívají našemu zdraví. Povzbuzující účinky alkaloidů teobrominu a kofeinu jsou všeobecně známy, důležitý je však i vysoký obsah antioxidantů flavonolu a polyfenolů (složité organické látky, které likvidují molekuly volných radikálů a chrání tím buňky před poškozením a stárnutím), hořčíku (působí příznivě na funkce mozku), fluoru a draslíku. Jako bohatý zdroj všemožných oxidantů se tradičně uvádí ovoce. Jak se ale ukazuje, hořká čokoláda a kakao se mu nejen vyrovná, ale dokonce jej předčí.

Jak to většinou bývá, také tato informace má háček. V běžné konzumní čokoládě již mnoho zdraví prospěšných látek nenajdeme. Někteří výrobci například odstraňují flavonol kvůli jeho hořké chutí. Proto abychom plně využili jejího potenciálu, musíme konzumovat surovou kakaovou hmotu před její alkalizací, kterou běžně prochází při průmyslovém zpracování. Taková se vyskytuje jen v některých druzích dražších čistých čokolád s vysokým obsahem kakaové hmoty – od 35 do 80 %.

Klinické studie lékařů z toronské Nemocnice sv. Michala i Romina di Giuseppeho z Katolické univerzity v Campobasso provedené na jedenácti tisících parientů ukázaly, že konzumace kvalitní čokolády snižuje riziko mrtvice. Britské-norský lékařský tým zjistil při sledování seniorů ve věku 70 až 74 let, že čokoláda, čaj i víno díky obsahu flavonoidů zlepšuje fungování jejich mozku. Dr. Dirk Taubert z Fakultní nemocnice v Kolíně nad Rýnem prostudoval literaturu za uplynulých padesát let a mezi roky 1966 a 2006 napočítal deset experimentálních studií, které dokazovaly prospěšnost čokolády na snížení krevního tlaku. Prof. Dr. Norman Hollenberg z Harvard Medical School pokládá za velmi důležitou součást čokolády epikatechin, jehož význam srovnává s vitaminy. Během studia indiánů kmene Kuna v Panamě, kteří týdně konzumují až 40 šálků nerafinované čokolády, zjistil, že je méně ohrožuje mrtvice, rakovina a cukrovka.

Zdroj: Veda.cz, 10. 2. 2011

Autor:  Ing. PaedDr. Bohumil Tesařík

Foto: http://www.freepik.com

 

Zanechte komentář