Čerešničky, čerešničky, čerešně, vy ste sa mě rosypaly na cestě….

Tak nějak se to zpívá v lidové písni, neboť třešně jsou naším „domácím“ ovocem, které roste všude v alejích, zahradách, ale i volně podél cest. A tyhle červené kuličky pro svou lahodnou, sladkou chuť lákají nejen děti, ale i dospělé.

Je ovšem veliká škoda, že se natrhané třešně rychle kazí a nedají se skladovat po delší dobu. Natrhané plody se stopkami v chladu vydrží maximálně tři dny, bez stopky den, a pak začínají tmavnout a hnít.

Nezbývá tedy, než je co nejdříve zpracovat. Před jejich samotným zpracováním třešně vždy namočíme na chvíli do slané vody, abychom vyplavali všechny červy, na které je toto ovoce tolik háklivé. Třešně lze konzumovat jak čerstvé, tak i tepelně upravené v nejrůznějších kaší, nákypech, buchet. Můžeme z nich připravit chutné kompoty, džemy a marmelády, a těšit se tak z nich po celý rok.

Autor: Andrea Bátovská

http://vykupbylin.webnode.cz/
https://www.facebook.com/BylinkyOdAAzZ

Zanechte komentář