Burgunský koláč

Suroviny:

250 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 1 žloutek, 125 g másla, 3 lžíce vody.

Náplň:

3 vejce, 3 lžíce zakysané smetany, 2 hermelíny, 3 jablka, 100 g šunky, muškátový oříšek, pepř, sůl na dochucení

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, doprostřed nakrájíme změklé máslo, přidáme sůl, žloutek, vodu a vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Poté těsto vyválíme, přeneseme ho do kulaté koláčové formy tak, aby přesahovalo přes okraje, a prsty je vytáhneme nahoru. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut. Pak vlijeme náplň a dopečeme.

Náplň: Rozšleháme vejce se smetanou, přidáme nakrájený hermelín, plátky jablek a šunku pokrájenou na nudličky. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem.

Zdroj: Formáčková M.: Hermelínová kuchařka,  XYZ nakladatelství, Praha 2010

Zanechte komentář